Malta Eriği Fidanı Nasıl Dikilir?
04-08-2021
14:38
Açık Kök Malta Eriği Fidanı Ne Demektir?
Bir fidanın aşılı olma durumu, bir anaca başka bir fidanın aşılama yöntemi ile bağlandırılması sonucu yeni bir türün ortaya çıkmasıdır. Malta eriği fidanı aşı ile üretilmektedir.
Açık kök fidan; fidanının kökünün herhangi bir saksı veya torba içerisinde olmadığı, doğrudan kökün gözle görülebildiği fidandır. Açık köklü fidanlar yaprak dökümünden sonraki ekim sonundan nisana kadar olan süreç içerisinde ekilebilir. Bu dikim zamanı illere göre farklılık gösterebilir. Genelde dikim 11. aylar ile 4. aylar arasında yapılabilmektedir.
Açık Kök Malta Eriği Fidanı Nasıl Dikilir?
Öncelikle fidan çukurunun en, boy ve yükseklik olarak 50 cm kazılması gerekmektedir. Dikilecek olan fidanının kırık kökleri var ise budama makası ile kesilir.
Bu işlemden sonra fidanın kazdığımız yere dik bir şekilde yerleştirilip aşı noktasının 4 parmak genişliği altına kadar toprakla kapatınız. Kesinlikle aşılanan bölgenin toprağın üstünde olması gerekmektedir. Aşılı bölgenin kıbleye doğru bakması fidanın gelişimine etkide bulunmaktadır. Fidan çukuruna girecek toprağa 200 gram solucan gübresi karıştırmanızda da her zaman fayda vardır.
Kökü kapattıktan sonra fidana muhakkak can suyu verilmesi gerekmektedir. Can suyu fidanın yaşaması için verilmesi gereken ilk suya denir. Bu su fidanın yaşı ile 20’nin çarpımı sonucu bulunur. Yani eğer fidanınız 2 yaşındaysa 40 litre su vermelisinizdir.
Suyunu verdikten sonra fidanın yanına destek çubuğu çakıp ip ile ikisini birbirine bağlamalısınız. Aşılı açık kök malta eriği fidanları arasında dikim mesafesi fidanlar arası 5 metre, sıralar arası 6 metre olmalıdır.
Tüplü Malta Eriği Fidanı Nasıl Dikilir?
Malzemeler: Fidan dikim destek çubuğu, köklendirici leonardit içerikli gübre, fidan bağlama ipi, tabii ki malta eriği fidanı
Yetiştiriciliği son derece kolay olan malta eriği fidanının dikimi de oldukça kolaydır. Yaprak döken bir bitki olan malta eriği fidanı tüplü olarak da üretilmektedir. Aşı ile üretimi yapılan malta eriği fidanının tüplü olarak yılın 12 ayı boyunca dikilebilir.
Fidan dikerken ilk yapmanız gereken fidan çukurunu açmaktır. Burada en, boy ve yükseklik olarak 40-50 cm arasından bir fidan çukuru açmakla işe başlayabilirsiniz.
Öncelikle saksı veya torba dışına çıkmış olan kökler var ise budama makası ile kesiniz. Çukuru açtıktan sonra tüpten veya saksıdan fidanın toprakları dağılmayacak şekilde çıkartın ve taban kısmında toprağı hafif dağıtınız. Bu şekilde tüpün altındaki kılcal damarlar hafif açılarak fidanın köklerinin rahatça hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Malta eriği fidanı dikerken Leonardit kökenli organik gübreler verebilirsiniz. Bu tarz gübreler hem kök gelişiminin daha hızlı olmasına hem de toprağın PH seviyesini orta seviyelere çekerek fidanın daha iyi beslenmesine olanak sağlar. Bu gübreleri kullanırken toprakla iyice karıştırarak veriniz. Köke doğrudan uygulama yapmayınız.
Fidan tüp veya saksı boyu fidan çukuruna küçük gelirse fidan çukurunun tabanına toprak dolgu yapınız. Daha sonra fidanı dik bir şekilde aşı yönü kıbleye bakacak şekilde fidan çukuruna yerleştiriniz. Aşıladığımız yerin kıbleye doğru bakması fidanın gelişimi için olumlu olmaktadır.
Aşı noktası toprak üstünden kalacak şekilde toprakla doldurarak dikim işlemini tamamlayın ve 20 litreye can suyu veriniz. Verdiğiniz su fidanın yaşı ile 20’nin çarpımı olmalıdır. Yani eğer 2 yaşındaki bir fidana can suyu vermek istiyorsanız 2 ile 20’yi çarpınca çıkan sonuç olan 40 litre su vermelisiniz.
Suyunu da verdikten sonra yanına destek çubuğu çakıp fidanla çubuğu birbirine bağlamalısınız.
Tüplü malta eriği fidanlarını dikerken fidanlar arasında 5 metre, sıralar arasında 6 metrelik boşluk bırakmalısınız.
Tebrikler! Artık bu işlemi tamamladınız. Geriye kalan tek şey fidanınıza düzenli bakıp sonuç almayı beklemek. Fidanın yaşamı boyunca aşı noktasının toprak üstünden olmasına dikkat ediniz.